Szeretnél a legújabb tanfolyamainkról és egyedi ajándékainkról értesülni?

A Napműhely közreműködésével

 

 

 a Napfényes Élet Alapítvány szervezésében

Éld meg magad az alkotásban! – művészeti tanfolyamsorozat

„A művészet arra hivatott, hogy a múlandó hasonlatot átitassa az örökkévalóság üzenetével.” (Rudolf Steiner)

Helyszín: 1063 Budapest, Bajnok u. 12. és 1066 Budapest, Teréz krt. 46.
2 féléves képzés, félévenkét 4 hétvégi nap • havi egy alkalom 10-17 óráig
Ára: 100.000 Ft / 2 félév (részletfizetés lehetséges)
A következő évfolyam kezdési időpontja:
2016. október 22.

Szeretnél alkotni, de „sosincs rá időd”? Szeretnél szakavatott vezetők segítségével kipróbálni új művészeti ágakat? Művészi elhivatottságot érzel magadban, de nehezen teszed meg az első lépést? Az egyéves képzés során a művészeti ágak széles skálájával ismerkedhetsz meg! A Napfényes Művészeti Szabadegyetem keretein belül alkalmad van több művészeti ágban kipróbálni magad. A tanfolyam keretein belül elmélyülhetsz a rajz, a festés, a szobrászművészet, a zene, a mozgásművészet, az írásművészet (kalligráfia), a kézműves technikák, a rézművesség és a bűvészet rejtelmeiben, ezáltal lehetőséget teremtve arra, hogy új szakasz kezdődjön el a saját művészeti életedben.
A 8 alkalom során meg- és kiismerheted saját művészi tehetségedet miközben az alkotás folyamatának könnyedségét is megtapasztalhatod.
Az alapokhoz szükséges fogalmak, technikák megismerése mellett minden alkalommal érdekes, szórakoztató módon készítheted el saját művészi alkotásodat, kompozíciódat vagy alkothatsz együtt másokkal, így szerezve inspirációt a további művészeti munkákhoz.
A Napfényes Művészetei Szabadegyetem 2 féléves, mely félévente 4 hétvégi alkalmat foglal magába. 

 

 

 

Napselyem – Természetes lágyság

A selyem puhaságával és lágyságával különleges érzetet nyújt, kellemesen könnyed, elegáns viselet. Sajátossága, hogy nyáron hűt, télen melegen tart, illetve rendkívül bőrbarát, erős nedvszívó képességű. Talán kevesen tudják, hogy védelmet biztosít az elektroszmoggal, a káros sugárzásokkal szemben is. Tőzeggel kombinálva fokozódik védő hatása, ezért gyermekek és kismamák ruházatánál, illetve telefontokok készítésénél is alkalmazzák. 

 A Napműhelyben kézzel festett egyedi termékeink

100 % hernyóselyemből készülnekaz igényes, elegáns viselet kedvelőinek:

Sálak, kendők, körsálak, tunikák, blúzok és ruhák megrendelésre is!

színátmenetes, mintás, batikolt, plisszírozott

fátyolszerű (chiffon) és fényesebb (pongé) selyemből.

Tisztítása: kézzel mosható, meleg vízben, gyapjúmosószerrel

Selyemfestő foglalkozásainkon a résztvevők elsajátíthatják a színátmenetes, a kontúrozós, a batikolt, a sózós, és a gyűrt technikát, illetve a selyemkép festését is.

 --------    --------    ---------    ----------    ----------    ---------   --------  ---------   --------

selyem története egészen a Kr.e. 2000-es évekig nyúlik vissza.

A legenda szerint a kínai császárné, Xi Lingshi véletlenül beleejtett a teáscsészéjébe egy selyemgubót, ami a meleg hatására hosszú fonalat eresztett. A császárné legombolyította a fonalat, megtéve ezzel a selyem világhódításának első lépését. Ezt titokként kezelve, a kínaiak hosszú évszázadokig rejtegették a selyem készítés fortélyait. Európában hosszú ideig azt hitték, hogy a selyem, a távoli Kína egy különleges fájának termése.

Az 500-as évek hoztak fordulatot, amikor is a bizánci császár megbízott két szerzetest, hogy  térítő útjuk alatt szerezzék meg a selyemszövés technikáját. Ők ki is derítették a titkot, miszerint az eperfán élő hernyó tavasszal tojást rak, eperfaleveleket eszik, majd gubót köt maga köré. A szerzetesek a botjukba rejtett eperfamagokkal és selyemgubókkal tértek haza, ám összekeverték az előállítás lépéseit, és a gubókat ültették el a földbe, míg a magokat igyekeztek meleg helyen tartani. A selyemkészítés terve így kudarcba fulladt.

Egy másik legenda szerint egy Kvüsadana nevű nyugat-ázsiai királyság szerette volna megszerezni a selyem-titkot, ezért a király feleségül kért egy császári udvarbeli lányt. A kvüsadanai király arra kérte menyasszonyát, hogy lopjon el egy hernyót és néhány eperfamagot. A lány a fejfedőjében csempészte át az értékes kincseket. Ezzel megkezdődött a selyemkészítés nyugaton is.

A selyem előállítása Magyarországon is teret nyert a 17. században. A nagy munkaigény miatt azonban a 20. század közepén bezárták az országszerte működő gyárakat.

A selyemiparban mindmáig senki sem vette át a vezető szerepet a Kínaiaktól.

Spirituális megközelítésben a selyem a ”szellem anyaga”.

 

Jelentkezzen selyemfestés tanfolyamunkra >>>

 

A gyapjút hosszabb ideje ismeri és használja az emberiség, mint sejtenénk. A birkaszőr  gyógyító hatása már az ókorban is ismert tény volt. A jelen kor technikai fejlettségének köszönhetően nagyon sokféle területen alkalmazzák a gyapjút, készítenek belőle ruhákat, szőnyegeket, ágyneműt, gyógykészítményeket, játékot.

A gyapjúszálak jellegzetes tulajdonsága, hogy felületük pikkelyes és a szálak hullámosak. A pikkelyes felületnek a nemezelődésnél van fontos szerepe, a hullámosság a fonhatóságot, a nemezelhetőséget, a gyapjúfonalak fedőképességét, a gyapjú meleg tapintását, a sok légzárvány következtében a gyapjúáruk melegtartó képességét befolyásolja nagyon kedvezően.

A gyapjúszálak egy sajátos feldolgozási művelete a nemezkészítés. A juhgyapjúnak fontos tulajdonsága, hogy nemezelhető, azaz megfelelő fizikai és vegyi feltételek mellett az összekuszált szálhalmaz mozgatás hatására összefüggő, tömör szerkezetet alkot. A gyapjú nemezelhetőségét elsősorban pikkelyes felületének, hullámosságának, hajlékonyságának és rugalmasságának köszönheti. A pikkelyek éle egy irányban, a szál hegye felé mutat, emiatt a szálak mozgatásukkor gyakorlatilag csak a tövük irányában tudnak elmozdulni. Ez az egymás mellé ellentétes irányú helyzetbe kerülő szálak vándorlását idézi elő, miközben a szálak egymásba kulcsolódnak. Ezt a műveletet nemezelésnek, ványolásnak, kallózásnak nevezik.

A legkorábbi régészeti lelet, amely a nemez létére utal, török eredetű és a Kr.e. 6500-as évekből származik. A Krisztus előtti szibériai halomsírokban is számos nemeztárgyat és szőnyeget leltek, olykor a sírok falát is nemezzel borították. Ezek a leletek is bizonyítják, hogy használata milyen nagy múltra tekint vissza. Kutatók szerint abban az időben keletkezett, amikor az emberiség az állatbőrt, az állatszőrt ruhák készítésére kezdte használni. Elterjedése Európában és Közép-Ázsiában volt jellemző. Legkeletibb határa a kínai nagy fal, legnyugatibb pedig a Kárpát-medence. Északon a svédek is foglalkoztak nemezkészítéssel. Erről tanúskodik Hedebyben, az egyik viking kori temetőben talált nemezből készült álarc. Délen a görögöknél és a rómaiaknál találunk forrásokat nemeztárgyak használatára. A természetes, tiszta gyapjúnak igen magas a lanolintartalma és stresszoldó, fájdalomcsillapító hatású. A gyapjú többek között rendkívül jó nedvszívó és páraáteresztő képességgel rendelkezik. A gyapjú 100%-ban természetes, anti-allergén anyag, nem vonzza a port.

A taoista 5 elem-tan szerint tűz elemű anyag.

Spirituális megközelítésben a gyapjú a "lélek anyaga".

 

Jelentkezzen be nemezelés és gyapjútárgyak készítése tanfolyamainkra>>

   

 

ajandekutalvany

Lepje meg szeretteit vagy munkatársait
a Napműhely ajándékutalványával!

1000, 2000 és 5000 forint értékben kapható műhelyünkben.

Az utalványok beválthatók kézműves termékeinkre vagy tanfolyamainkra, workshopjainkra.

 

 

kerekesztendokKertészkedés • Mesék, dalok • Receptek • Kézműves munkák

Könyvsorozatunkban bemutatjuk az évkör egyes időszakainak jelenségeit, sajátosságait a természetben, az emberi életben és ötleteket adunk azok megéléséhez otthonunkban, kertünkben. Kitérünk az adott évköri szakaszhoz tartozó néphagyományokra, szokásokra, ünnepekre is. Minden időszakhoz ajánlunk játékokat, meséket, dalokat, kézműves tevékenységeket, ház körüli ötleteket és hasznos életviteli tanácsokat.

Elsősorban szülői segítségnek szánjuk a könyvet, célja, hogy gyermekeinkkel otthoni környezetben is újra és újra végigélhessük az évkör visszatérő folyamatait, változásait, ezáltal alakítva családi életünket is. Olyan lehetőségeket kívánunk nyitni, amelyek színt viszek a szülői lét monotonitásába és megfelelő alternatívát nyújtanak egyre inkább elembertelenedő, természettől elszakadó világunkban.

 

A tőzegről - előadás és műhelymunka a Napműhelyben 

A workshopon tartott előadáson sok érdekességet tudhatunk meg a tőzegről. Mi a jelentősége? Hogyan tudjuk felhasználni az életünkben? A műhelymunka során lehetőség nyílik szőttes anyaggal dolgozni, vagy elkészíteni tőzegből egy horgolt telefontokot illetve sapkát. A foglalkozáson megismerkedünk a különleges tőzegolajjal is. Maximum 15 fő jelentkezésére van lehetőség!

Jelentkezem>>>

A tőzegről

A láp fogságába került „Bolyhosfű” (Eriphorum Vaginatum, Wollscheidegras) nem tud lebomlani már évszázadok óta, így mumifikálódott állapotban van, félúton a növény és az ásvány (szén) között. Ezt a kristályosodási folyamatot fordította meg Peter Böhlefeld (Németország, Weimar) Rudolf Steiner utalásai és Henri Smit kísérleteinek feljegyzései nyomán. Sikerült a porladó, törékeny tőzeget olyan állapotba hoznia, hogy fonható, szőhető legyen. A tőzegfonal melegebb és könnyebb, mint a gyapjú.

Dr. Rudolf Hauschka azt írja könyvében:
„Ita Wegman szerint a tőzeg nem akármilyen fonal kellene, hogy legyen, hanem eredetileg egészségügyi ruházatnak szánták az emberiség számára, mert tulajdonságai révén képes védelmet nyújtani az embernek az elektromágneses sugárzásokkal szemben. A kisgyermekek erősebben terheltek, hiszen ők nőnének, tágulnának a térben, de az egyre növekvő elektromágneses tér visszanyomja őket.”

Tájékoztatás, forgalmazás és rendelés:
Erdélyi Tünde • +36-70532-7535 • tozegfonal@gmail.com

btn jelentkezes nagy

VISSZA