Kreatív kézműves gyermek foglalkozások

Szeretnél a legújabb tanfolyamainkról és egyedi ajándékainkról értesülni?

Gyermekfoglalkozások

 

Gyermekfoglalkozások, születésnapi zsúrok 

 

Kézműves foglalkozások igény szerint iskolákban és óvodákban is!

Pedagógusok számára az évkörhöz kapcsolódó kézműves

műhelymunka és ötletek a gyermekekkel való közös alkotáshoz.

 

 “Bármi amit a gyermek kezével alkot, fejleszti a beszédét és gondolkodását.” (R.S.)

 


Óvodásoknak 4-7 év között:

Agyag mandalakép gyöngyökkel/kavicsokkal

A gyerekek sodrófával kerek formájúra nyújtanak egy agyagdarabot, ami az agyagkép alapja lesz. Színes gyöngyökkel vagy kavicsokkal díszítik: az agyagba nyomkodják a gyöngyöket. Az így készült mandala vagy kép, örök emlék, az otthon egyedi dísze.

A kilukasztott, felfüggeszthető agyagkép 2 hét száradás után akrilfestékkel tartósítható.

Időtartam: 1 óra. 

Méhviasz gyurmázás

A méhviasz a gyermek kezének hőjére puhuló természetes, kiválóan formázható anyag. A gyermekek egy mese vagy vers bevezetésével a kiválasztott kedvenc állatukat, manócsaládot, állatcsaládot vagy dióhéj-kisbabát készíthetnek el méhviaszból. Az ujjakkal való munka, a gyurmázás fejleszti a gyermek gondolkodását és beszédét. A kész munka kedves emlék, azonnal hazavihető.

Időtartam: 1 óra. 

Gyapjú hangulatkép

A gyermekek megismerik a puha, színes gyapjút, és egyedi képet készítenek belőle. Egy alap háttérre rásimítják gyengéd mozdulatokkal a gyapjúszálakat, amelyek rögzülnek az alaplapon. A finom gyapjúszálakkal áttetsző hatás érhető el, ahogy a színek egymásba vegyülnek. Ha elkészült a kép, a gyapjút levasaljuk és üveg mögé tesszük.  Ez a foglalkozás előkészítője lehet az iskoláskornak, fejleszti a szem és és kézkordinációt, illetve a finommotorikus mozdulatokat, a gyapjú finom tépése által.

Időtartam: 1,5 óra. 

Gyapjúvirágok készítése vizesnemezeléssel:  

A gyapjúvirágok épp olyan sokfélék lehetnek, mint a valódiak. Felhasználhatjuk őket ékszerként, hajdíszként, lakásdekorációként mérettől függően. A foglalkozáson különböző formájú, felületű és méretű gyapjúvirágokat készíthetünk, klasszikus, szappanozós vizesnemezeléssel, kedvenc színeinkből. A technika igen egyszerű, gyermekek is könnyedén elsajátíthatják. Időtartam: kb. 1 óra. 

 Gyapjúkép vizesnemezeléssel

Hagyományos szappanozós, vizes-nemezelős technikával gyapjúképet készítünk. Készülhet egy nagyobb közös kép is, ami nagy élmény a kicsiknek, de alkothat mindenki saját kisebb képet is. A foglalkozáson kiderül, pontosan mi is történik, amikor vizesnemezelünk. Megismerkedünk különböző trükkökkel, amelyek segítik a folyamatot. Az elkészült kép kedves emlék a terem falán. 

Időtartam: 1-2 óra

  

 

Iskolásoknak 7 éves kortól

 

Agyag mandalakép gyöngyökkel 7 éves kortól

A gyerekek sodrófával kerek formájúra nyújtanak egy agyagdarabot, ami az agyagkép alapja lesz. Színes gyöngyökkel díszítik: az agyagba belenyomják az ujjaikkal a gyöngyöket. Az így készült mandala vagy kép, örök emlék, az otthon egyedi dísze.

A kilukasztott, felfüggesztető agyagkép  száradás után 2 hét múlva akrilfestékkel tartósítható.

Időtartam: 1 óra. 

Agyagozás 7 éves kortól

A gyermekek egy formátlan agyagtömböt kapnak a kezükbe, amiből bármit készíthetnek, szabadjára engedhetik a fantáziájukat: figurákat, állatot, embert, tárgyat. Ez a szobrászathoz hasonló térbeli munka kihívás a gyermek számára, hogy megtanulja elképzeléseit megvalósítani, és az anyagba átültetni. Az ujjakkal való munka, a formázás fejleszti a gyermek gondolkodását és beszédét. 

Az elkészült munka száradás után 2 hét múlva akrilfestékkel tartósítható.

Időtartam: 1 óra. 

Gyapjú hangulatkép 7 éves kortól

A gyermekek megismerik a puha, színes gyapjút, és egyedi képet készítenek belőle. Egy alap háttérre rásimiítják gyengéd mozdulatokkal a gyapjúszálakat, amelyek rögzülnek az alaplapon. A finom gyapjúszálakkal áttetsző hatás érhető el, ahogy a színek egymásba vegyülnek. Ha elkészült a kép, a gyapjút levasaljuk és üveg mögé tesszük.  Ez a foglalkozás előkészítője lehet az iskoláskornak, fejleszti a szem és és kézkordinációt, illetve a finommotorikus mozdulatokat, a gyapjú finom tépése által.

Időtartam: 1,5 óra. 

Gyapjúvirágok készítése vizesnemezeléssel:  

A gyapjúvirágok épp olyan sokfélék lehetnek, mint a valódiak. Felhasználhatjuk őket ékszerként, hajdíszként, lakásdekorációként mérettől függően. A foglalkozáson különböző formájú, felületű és méretű gyapjúvirágokat készíthetünk, klasszikus, szappanozós vizesnemezeléssel, kedvenc színeinkből. A technika igen egyszerű, gyermekek is könnyedén elsajátíthatják. Időtartam: kb. 1 óra. 

 Gyapjúkép vizesnemezeléssel

Hagyományos szappanozós, vizes-nemezelős technikával gyapjúképet készítünk. Készülhet egy nagyobb közös kép is, ami nagy élmény a kicsiknek, de alkothat mindenki egy saját kisebb képet is. A foglalkozáson kiderül, pontosan mi is történik, amikor vizesnemezelünk. Megismerkedünk különböző trükkökkel, amelyek segítik a folyamatot. Az elkészült kép kedves emlék az osztályterem falán.

Időtartam: 1-2 óra

Kőfestés akrillal 7 éves kortól

Különleges élmény belelátni egy állatkát vagy egy növényt a különböző formájú kavicsokba, kövekbe, de kaphatunk ihletet a kövektől egy egész kis festmény megalkotására is. A kövek dekorálása összeköti a természetet a művészettel. A megfestett kövek lakásunk díszei, vagy épp egy játék kellékei is lehetnek. Időtartam: 1 óra

Termésmandala készítése 7 éves kortól

A mandala ősi szimbólum, jelentése: kör. A gyermekek mandalaformákat készítenek vastag kartonpapírra termésmagokból, ragasztással: cirokmag, fénymag, kukorica, lencse, babfélék, gabonák…A mandalák segítik a zárkózottabb gyermekeknél a nyitást,  a szétszórt gyermekeknél pedig a befeléfordulást és koncentrációt, attól függően, hogy befelé vagy kifelé kezdik el a mandalát. 

Az otthon egyedi dísze lesz a felfüggesztett kerek mandala-kép.

Időtartam: 1,5  óra. 

Lámpások, mécsesek 7 éves kortól

Sokféle módon készíthetünk lámpást vagy mécsestartót: papírból hajtogatással, üvegcukormázas dekorációval, pauszpapírból, selyempapírból, tökből… Az őszi, téli időszakban, amikor egyre hamarabb sötétedik, és egyre kevesebb a fény, a lámpás készítése segít a belső fényhez kapcsolódni. A hűvös napokban meghitt, belső meleget életre hívó alkotás közben lámpás énekeket dalolunk.

Időtartam: 1, 5 óra.

Szappankő-faragás 7 éves kortól

A szappankő egy könnyen megmunkálható kőzetfajta, amit fiúk-lányok egyaránt megformázhatnak:  könnyűfűrésszel, ráspollyal…

Kis medál, állatok, mécsestartó formázható belőle. Ez a szobrászathoz hasonló térbeli munka kihívás a gyermek számára, hogy megtanulja elképzeléseit megvalósítani, az anyagba átültetni.

Időtartam: 1 óra. 

Selyemkendő festése 9 éves kortól

A gyermekek kipróbálhatják a selyemsálfestést, szabadon megálmodhatnak bármit a selyemre. A selymen különleges módon áradnak szét a színek, a résztvevők alig akarják majd abbahagyni a festést. Az egyéni színösszeállításokkal, a színek játékával a gyermekek belealkotják lelkület a selyembe, és ezáltal oldódhatnak a feszültségek is. Az egyedi kendő örök emlék marad: az öltözék kiegészítője vagy játékok eszköze lehet.

Időtartam: 1, 5 óra.  (Selyemkendő: 55x55 cm)

Batikolt selyemkendő 9 éves kortól

A gyermekek megismerik a kötözős-batikolós selyemfestés egyik formáját. Egy hosszabb csőre feltekerik a selyemkendőt, majd felfelé haladva körkörösen megkötözik, összecsúsztatják az anyagot, és ecsettel felviszik a színeket. A kendőn visszabontás után különleges mintájú végeredményt kapunk. Az egyedi kendő örök emlék marad: az öltözék kiegészítője vagy játékok eszköze lehet.

Időtartam: 1 óra. (55x55 cm selyemkendő)

Quilling papírképek, üdvözlőlapok 9 éves kortól

A gyermekek igen egyszerű, ám látványos technikát próbálhatnak ki. Sodróeszköz segítségével feltekert színes papírcsíkokból különleges, térhatású képet készítenek. amely önmagában is gyönyörű dísz, de ékessége lehet egy képeslapnak, vagy díszdoboznak is. A gyermek megvalósíthatja fantáziáját a térben a színek és formák játékával, ami a térlátást is segíti.

Időtartam: 2 óra

Kerek selyemkép festése 9 vagy 12 éves kortól

A gyermekek megismerik a selyemfestést. A minták kiszínezése új élmény lesz számukra egy újonnan felfedezett anyagon, a selymen, amelyen másképpen áradnak szét a színek, mint a papíron. A kisebbek előre kikontúrozott mintát kapnak a kezükbe, amelyet előtte kiválasztottak, majd kedvenc színeikkel kifestik a képet. Otthonuk egyedi dísze lesz a felfüggesztett kerek selyemkép.

Időtartam, csak kifestés: 1 óra (9 éves kortól)

Időtartam, kontúrozással együtt: 2 óra (12 éves kortól)

Rézlemezes domborítás 9 éves kortól

A gyerekek kis rézlemezt kapnak, amire általuk választott lenyomatot készítenek: növényt, állatot, monogramot stb. Kalapáccsal formázzák és ütik a rézlemezt. Ez a keményebb anyaggal történő munka egyfajta ütközésélményt ad, nagyobb erőt, koncentráltabb odafigyelést, összeszedettséget igényel. A dombormű, mélységével és magasságával segíti a térlátást, illetve a tér-émény és arányok megtapasztalását kicsiben.

Időtartam: 1, 5 óra. 

Kosárfonás peddignádból

A gyerekek megismerkedhetnek egy régi, népi mesterséggel, a kosárfonással. Kerek falapocskára (10 cm átmérő) ceruzatartó méretű kis kosarat fonnak, amit díszítésként igény szerint körbe fűznek termésekkel, fagyönggyel. A kosárka kedves emlék, praktikus használati tárgy, elkészítése igazi öröm, mert egyszerű technikával, látványos végeredmény születik. Időtartam: 1,5 óra. 

Ujjbábok varrással filcből 10 éves kortól

A téli csendes estéket felvidíthatjuk az ujjunkra húzott bábokkal, meséléssel. Állatok, barátok, családtagok kelhetnek életre ujjainkon. A gyermekek általuk választott figurákat varrnak meg színes filcekből. A varrás segít összekötni, összekovácsolni különböző minőségeket, általa kötelék jön létre elválasztott dolgok között. 

Időtartam: 2 óra 

Koszorú készítése 10 éves kortól

A gyermekek egyedi lakásdíszt készítenek moha koszorú alapra, termésekkel, szárazvirággal, ragasztásos technikával. A természet ajándékaival való munka elmélyíti a természettel való kapcsolatot, a kör a teljesség szimbólumaként pedig segíti a természet körforgásának átélését. Az egyedi díszítésű koszorú az otthon különleges dísze lesz. 

Időtartam: 2 óra. 

Így készítsd a sárkányodat – Így készítsd az állatokat 10 éves kortól

A gyermekek egy mese vagy vers bevezetésével a kiválasztott kedvenc állatukat, egy manócsaládot vagy állatcsaládot készíthetnek el égethető színes FIMO gyurmából. Az ujjakkal való munka, a gyurmázás fejleszti a gyermek gondolkodását és beszédét. A figurákat kiégetjük, a foglalkozás végén elvihető.

Időtartam: 1,5 óra. 

Drótos manó készítése 10 éves kortól

Minden kisgyermek szereti a manóvilágot. A gyermekek megtanulhatják, hogyan épül fel egy gyapjú figura, készítése közben átélhetik, hogyan kel életre a kezeik között. Száraz technikával és nemezelő-tű segítségével dolgozunk, zseniliadrót alapra. Ki-ki saját egyéniségének megfelelően „öltöztetheti” és láthatja el kiegészítőkkel a lényecskét. Lehet belőle gyermekjáték, vagy évszakasztal-figura, akár lakásdísz is.

Időtartam: 2 óra 

Ékszerek készítése vegyes technikákkal 14 éves kor felett.

FIMO-ból, textilből, drótból, gyapjúból, kevert technikákkal kreatív ékszereket készítünk.

Kreativitást, kitartást igénylő muka, amely során mindenki megálmodhatja saját szín-és formavilágát.

A kamaszok örömmel keresik, és találják meg az alkotásban alakuló elképzeléseiket, önmagukat.  

Időtartam: 2 óra.  

 

VISSZA